Ylös

Elastiini – ominaisuudet, vaikutukset ja käyttö

Mukaan OLAVI

Elastiini on ihmiskehon tuottama proteiini. Täytettyämme 25 vuotta, elastiinituotanto pysähtyy ja noin 50-vuotiaana jo olemassa olevat kuidut katoavat. Elastiini on vastuussa ihon sileydestä ja kiinteydestä, jonka takia sitä löytyy usein etenkin ikääntyvälle iholle suunnatuista tuotteista. Mitä ominaisuuksia, vaikutuksia ja käyttötapoja elastiinia sisältävillä tuotteilla on?

Elastiini – ominaisuudet ja vaikutukset

Elastiini on sidekudoksen, nivelsiteiden ja jänteiden rakennuspala ja sitä löytyy myös verisuonten seinämistä, keuhkojen kudoksesta sekä sydämestä. Ihon fibroblastit tuottavat elastiinia, joka antaa luomilleen kudoksille joustavuutta. Joustavuus merkitsee sitä, että nipistäessämme esimerkiksi käsiämme, iho palautuu normaaliksi. Nuorilla ihmisillä palautuminen on nopeaa mutta vanhemmilla ihmisillä, joiden keho ei enää tuota elastiinia, palautuminen kestää kauemmin. Tästä syystä on hyvä käyttää hydrolysoitua elastiinia sisältäviä kasvovoiteita. Elastiini tunkeutuu syvälle ihoon, sitoo vettä ja kosteuttaa sekä silottaa ihoa sen myötä.

Elastiini on luonnollinen elastomeeri ja toimii purkan tavoin, eli se palauttaa ihon rakenteen esim. raskauden tai vaikka nipistyksen jälkeen. Elastiinissa on tällainen ominaisuus kahden sen sisältämän aminohapon ansiosta: desmosiinin ja isodesmosiinin. Molemmissa on neljä väliä, joissa peptidisidokset pystyvät muodostumaan – sidokset saavat elastiinikuidun venymään kaksinkertaiseksi ja jännitteen loppuessa elastiini palaa normaaliin muotoon ongelmitta.

Tällä tavalla elastiini antaa iholle joustoa, parantaa ihon eloisuutta ja silottaa pieniä ryppyjä. Lisäksi se suojaa haitallisten kemikaalien vaikutuksilta – etenkin kuivumiselta ja ärsyyntymiseltä. Tämän takia elastiinia löytyy myös tuotteista, jotka ovat suunnattu puhdistusaineiden ärsyttämälle iholle.

Elastiinin sisältämät aromaattiset aminohapot mahdollistavat UV-säteiden imeytymisen. Elastiinia sisältävät tuotteet jättävät näkymättömän pinnan iholle – hennon kalvon, joka suojaa veden haihtumiselta. Lisäksi elastiini tukee hiusten paikkaamista. Hiuksista tulee pehmeämmät ja kiiltävämmät. Elastiini myös vahvistaa kynsiä ja ehkäisee siten kynsien katkeamista sekä antaa kynsille joustoa.

Elastiini – käyttö

Ravitsevien ominaisuuksien ansiosta elastiini on löytänyt tiensä ikääntyvän ihon hoitotuotteisiin. Sitä löytyy kasvovesistä, voiteista ja rasvoista, koska hydrolysaatteja on helppo lisätä emulsiovoiteisiin sekä vesipohjaisiin tuotteisiin.

Elastiini suojaa ihoa veden haihtumiselta ja siksi sitä käytetään usein kuivan ihon hoidossa. Proteiinia lisätään hiuksille ja kynsille tarkoitettuihin suihkeisiin ja hoitoaineisiin. Elastiinia sisältävät kynsilakat kestävät kauemmin halkeamatta.

Lisäksi elastiinia löytyy ripsiväreistä, koska jauhettu hydrolysaatti antaa ripsille kiiltoa, joustoa, pituutta sekä paksuutta. Koska elastiini neutralisoi ärsyttävien aineiden vaikutuksia, sitä löytyy myös saippuoista, suihkugeeleistä, kylpyvoiteista ja meikeistä.

Elastiini ja kollageeni

Elastiini mainitaan usein yhdessä kollageenin kanssa, joka on tärkein sidekudosproteiini. Kollageenia löytyy ihosta, luista, jänteistä ja rustosta, eikä se taivu. Tähän asti ollaan löydetty 19 kollageenityyppiä mutta niitä on luultavasti paljon enemmän. Kollageeni antaa iholle joustoa ja sitä käytetään usein kauneusleikkauksissa, esimerkiksi huulien täytössä. Iän myötä elastiinituotanto loppuu ja 50-vuotiaana elastiinit katoavat kokonaan. Sama pätee kollageeniin. On olemassa glykaatio, jossa kuitujen välille syntyy sisäisiä siteitä. Siteet muodostuvat pääasiassa sokerien (riboosi, fruktoosi ja glukoosi) ja proteiinien välille, eli myös kollageenin ja elastiinin. Tuloksena on kollageenikuituja sisältävät siteet, jotka muuttavat ihon ominaisuuksia (vähentävät joustoa ja aiheuttavat ryppyjä) ja kangistavat kollageeniverkkoa. Elastiinin ja kollageenin käyttö kosmetiikkatuotteissa hidastaa glykaatioprosessia, joka alkaa jo noin 20-vuotiaana.

Miesten ihossa on enemmän elastiini- ja kollageenikuituja ja se on noin 20% paksumpi.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *