Ylös

Miten kuivaa ihoa hoidetaan?

Mukaan OLAVI

Kuiva iho on helppo tunnistaa: se on eloton, karhea, ohut ja siksi punaiset verisuonet näkyvät helposti sen läpi. Pesun jälkeen iho tuntuu kireältä ja iho vanhenee nopeammin kuin sekaiho tai öljyinen iho. Liian tiheä puhdistaminen ja kuorinta heikentää ihon kuntoa. Miten kuivaa ihoa siis hoidetaan ja miksi iho kuivuu ylipäätään? Minkä tyyppisiä kuivia ihoja on olemassa ja mitkä ovat tavallisimmat hoitovirheet?

Miksi iho on kuiva?

Kuiva iho ei eritä tarpeeksi talia ja siksi se tuntuu kireältä sekä tiukalta. Vähäisen talituotannon seurauksena iho ei myöskään tuota tarpeeksi lipidejä, joita tarvitaan kosteuden hallintaan ja ihon suojaamiseen.

Kuiva iho on harvemmin synnynnäinen ominaisuus, vaikka se on usein vaaleaihoisten ongelma. Siitä huolimatta ihon kuivuuteen vaikuttaa kylmyyden, kuivuuden, kuuman ilman, UV-säteilyn, vääränlaisen hoidon tai lääkkeiden kaltaiset ulkoiset tekijät. Etenkin verenpainetta ja ihon kosteustasapainoa vaihtelevat diureetit vaikuttavat ihon kuivuuteen.

Kuiva iho voi myös olla hormonimuutosten oire – raskaana olevat naiset ja vaihdevuosiin päässeet kärsivät usein kuivasta ihosta. Ikääntymisen myötä iho myös kuivuu, sillä iho tuottaa vähemmän ja vähemmän lipidejä.

Kuivia ihotyyppejä

On olemassa ainakin kaksi tapaa erottaa kuivat ihotyypit toisistaan. Ensimmäisen tavan mukaan on olemassa kuiva, todella kuiva ja kuiva sekä herkkä iho. Kuiva iho tuntuu kireältä, tiukalta ja karhealta. Todella kuiva iho on kireä mutta hilseilee sekä kutisee usein myös. Mikäli kuiva iho on herkkä, ihon hermopäiden yliherkkyyden voi lisätä oireeksi. Tietyt ainesosat kauneustuotteissa voivat ärsyttää herkkää ihoa.

Toisen tavan mukaan iho voi olla joko vesikuiva tai öljykuiva. Öljykuiva iho on vähentyneen talituotannon seuraus ja vesikuiva iho on hikituotannon ongelmien sekä luonnollisten kosteuttajien puuttumisen seuraus.

Lisäksi kaikki ihot, tyypistä huolimatta, voivat kuivua lämpöpatterien tai ilmastoinnin ollessa kovilla. Näissä tapauksissa sisäilman kosteustaso voi tippua alle 45%. Tällöin ihoa voi kosteuttaa oikeanlaisilla kosteuttavilla kauneustuotteilla tai ilmankostuttajilla.

Miten kuivaa ihoa hoidetaan?

Kuiva iho vaatii runsaiden ja kosteuttavien kauneustuotteiden käyttöä. Kosteusvoiteen tulisi täydentää luonnollisesti kosteuttavien tekijöiden puutteita sekä tarjota ja sitoa kosteutta ihoon. Öljyä sisältävät tuotteet täydentävät lipidivarastoja ja sen seurauksena ne myös ehkäisevät ihon kuivumista.

Päivävoiteeksi on hyvä valita kosteuttava voide kuivalle iholle. Koska aurinko ruskettaa ihoa kauniisti mutta myös kuivaa ihoa, tuotteen tulisi olla vähintään 15 SPF. Yövoiteeksi kannattaa valita runsaan ravitseva voide, joka sisältää keramideja, kasviöljyjä, ureaa tai kosteuttavia ainesosia. Yövoiteen tulisi kosteuttaa, elvyttää ja ravita kuivaa ihoa.

Kuivalle iholle suunnattujen meikinpoistotuotteiden ei tulisi sisältää lainkaan alkoholia, sillä alkoholit voivat ärsyttää ja kuivata ihoa entistä enemmän. Paras ratkaisu on puhdistava maito, emulsiovoide, voide tai kuivan ihon kasvovesi. Misellivesi on myös hyvä valinta, koska se ei häiritse ihon luonnollista suojakerrosta. Lisäksi iho kannattaa kuoria entsyymikuorinnalla ja kosteuttaa tai ravita kasvonaamiolla ainakin kerran viikossa.

Todella kuivaa ihoa käsitellessä on paras käyttää pellavansiemenöljyä kostutukseen. Se levitetään kasvoille ja se jättää mukavan tunteen ihon pinnalle. Pellavansiemenöljyä voi lisätä suosikkisuihkusaippuaan tai kylpyveteen. Sitä voi myös hieroa suoraan ihoon suihkun tai kylvyn jälkeen. Pellavansiemenöljy on tärkeä on kuivan ja atooppisen ihon hoitoa.

Tavallisimmat virheet kuivan ihon hoidossa

Kuiva iho poistaa muutaman kauneustuotteen ja -hoidon käytettävien apujen listalta.

Älä tee tai käytä näitä:

mekaaniset kuorintavoiteet
Nämä tuotteet sopivat paremmin öljyiselle iholle ja sekaiholle mutta ovat hieman liian rajuja kuivalle iholle;

pese kasvoja kloorivedellä
Kloori voi kuivata ja ärsyttää ihoa ja siksi on hyvä idea kiehauttaa vesi (ja antaa sen viiletä) ennen kasvojen pesemistä;

pese kasvoja saippualla
Saippua poistaa kasvoista epäpuhtaudet sekä talin (jota kuivalla iholla ei ole tarpeeksi). Lisäksi saippua kuivaa ja ärsyttää ihoa;

hiero kasvoja pyyhkeellä
Kasvojen hierominen pyyhkeellä irrottaa myös talia. Hieromisen sijaan pyyhe tulisi painaa kevyesti kasvoja vasten, jotta vesi imeytyisi pyyhkeeseen;

käytä terveyslähdevettä väärin
Terveyslähdevesi sisältää runsaasti hivenaineita, jotka vahvistavat ihon luonnollisia suojamekanismeja sekä vähentävät ärsyyntymisen riskiä. Käytön jälkeen vesi täytyy kuitenkin kuivata pois iholta esimerkiksi talouspaperilla, koska muuten se haihtuu ja kuivaa ihoa samalla.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *